Pozval je tudi k čim hitrejšemu začetku pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo ter najavil nove sankcije EU-ja proti Rusiji, poroča tiskovna agencija Reuters.

Evropska unija bo predlagala krepitev varnosti in obrambe držav Zahodnega Balkana, da bi se regija v času zaskrbljenosti zaradi groženj iz Rusije čvrsto zasidrala znotraj bloka 27 držav članic, je danes med svojim prvim uradnim obiskom v Severni Makedoniji napovedal Borrell.

V Skopju se je srečal z makedonskim predsednikom Stevom Pendarovskim, premierjem Dimitrom Kovačevskim ter predstavniki parlamenta in opozicije.

Vodja evropske diplomacije je izjavil, da je zdaj trenutek za oživitev procesa širjenja Unije in da bi morali čim prej začeti pristopna pogajanja s Severno Makedonijo in Albanijo.

Začetek pogajanj s Severno Makedonijo blokira Bolgarija. "Nadaljevali bomo pogovore z Bolgarijo, dokler to vprašanje ne bo rešeno," je dejal Borrell. Dodal je, da vidi boljše ozračje med obema vladama, in poudaril, da dvostranska vprašanja ne morejo več določati pristopnega procesa.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja je povedal tudi, da Evropska unija pripravlja četrti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino. Po njegovih besedah je bilo v Mauripolju ubitih več kot 2400 civilistov, 2,6 milijona ljudi pa je pobegnilo iz Ukrajine.

Borrell bo po Severni Makedoniji v torek in sredo obiskal še Albanijo ter Bosno in Hercegovino.

Medtem ko Severna Makedonija in Albanija čakata na zeleno luč za začetek pristopnih pogajanj z unijo, BiH nima še niti statusa kandidatke za članstvo.