Med drugim bodo obtožence dalj časa zadrževali na policijskih postajah, da bi sprostili pritisk na zapore.

Vlada v Londonu je po obsodbah več sto ljudi zaradi sodelovanja v nedavnih uličnih izgredih sprejela ukrep, v skladu s katerim bodo obtoženci dalj časa pridržani v celicah na policijskih postajah in ne bodo vabljeni na sodišče, dokler se ne bodo sprostila mesta v zaporu.

Uradniki v severni Angliji bodo vsak dan sproti ocenjevali, kateri obtoženci se lahko udeležijo obravnave na sodišču, odvisno od zmogljivosti zaporov.

Zaradi večjega števila aretacij, obravnav in obsodb po nedavnih izgredih na ulicah več mest po Veliki Britaniji se je namreč že tako kritična situacija v zaporih še poslabšala – nova vlada pod vodstvom laburistov je že julija opozarjala, da državi zaradi prenatrpanosti zaporov grozi sesutje sistema.

Ministrica za pravosodje Shabana Mahmood je takrat napovedala, da bodo septembra predčasno izpustili več tisoč zapornikov. Anglija in Wales imata namreč največje število zapornikov na prebivalca v zahodni Evropi, v zaporih po vsej državi pa zmanjkuje prostora.

Pravosodno ministrstvo v Londonu je danes sporočilo še, da ukrepi ne bodo vplivali na delo policije, in vztraja, da nihče, ki predstavlja tveganje za javno varnost, ne bo preprosto izpuščen. Predstavniki zaporov in sodišč medtem opozarjajo, da se bodo pri številnih procesih zelo verjetno pojavljali zastoji.