Po zmagi opozicije na nedavnih pokrajinskih volitvah na Češkem se je vladajoča koalicija znašla v krizi. Premier Petr Fiala je danes napovedal razrešitev ministra za regionalni razvoj Ivana Bartoša, ki je sicer tudi vodja Češke piratske stranke. Vse več je tudi pozivov k izločitvi te stranke iz petčlanske vladajoče koalicije.

Na volitvah, ki so potekale v petek in soboto, je opozicijska populistična stranka ANO nekdanjega premierja Andreja Babiša postala najmočnejša sila v desetih od 13 pokrajinskih parlamentov. Volitve so veljale za barometer javnega razpoloženja pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto.

Po zmagi opozicijske stranke je Fiala danes napovedal, da bo od predsednika zahteval razrešitev ministra za regionalni razvoj Ivana Bartoša, ki je sicer tudi vodja Češke piratske stranke. Kot razlog je navedel težave z digitalizacijo gradbenih dovoljenj, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Bartoš je sicer že kmalu po pokrajinskih volitvah napovedal odstop s čela Češke piratske stranke. Po volitvah pa je tudi vse več pozivov, da se omenjena stranka izloči iz petčlanske vladajoče koalicije. Vladajoča koalicija bi sicer tudi brez piratske stranke imela večino sedežev v parlamentu.