Sankcije bo EU uvedel proti sedmim ljudem, ki so neposredno povezani z incidentom ob prisilnem pristanku Ryanairovega letala v Minsku 23. maja in aretacijo opozicijskega novinarja Romana Protasjeviča. Proti 71 posameznikom pa bo EU sankcije po poročanju francoske tiskovne agencije AFP uvedel zaradi zatiranja opozicije.

Sankcije naj bi EU uradno potrdil v ponedeljek na zasedanju zunanjih ministrov povezave.

Nove sankcije proti Belorusiji so evropski voditelji zahtevali po odločitvi beloruskih oblasti, da v Minsk preusmerijo letalo evropske družbe Ryanair, ki je bilo na poti iz Aten v Vilno, da bi aretirale dva njegova potnika, beloruskega disidentskega novinarja Romana Protasjeviča in njegovo dekle Sofijo Sapega, sicer rusko državljanko.

Voditelji držav Unije so se sicer že v prvem odzivu na ravnanje Minska konec maja zavzeli za ukrepe in nove sankcije proti beloruskemu režimu. EU je tako na začetku junija zaprl zračni prostor Unije za letala beloruskih letalskih družb.

EU preučuje tudi sprejetje ciljno usmerjenih gospodarskih sankcij proti Belorusiji.

EU je do zdaj zaradi nasilnega zatrtja protestov in represije nad prebivalstvom nazadnje decembra lani sprejel nov, tretji krog sankcij proti vladi predsednika Aleksandra Lukašenka. Sankcije vključujejo prepoved potovanj v Unijo in zamrznitev premoženja. Na seznamu je 88 posameznikov, med njimi tudi Lukašenko in njegov sin, ter več podjetij in institucij.