Policija se je odločila povečati nadzor na meji s Švedsko, je za televizijo TV2 povedal danski pravosodni minister Peter Hummelgaard.

Danske oblasti skušajo na ta način zajeziti širjenje nasilja, potem ko so v državi aretirali več švedskih državljanov, osumljenih nasilnih kaznivih dejanj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Tik pred poletnimi počitnicami je danski parlament sprejel (...) obsežen niz ukrepov v povezavi z združbami, ki (...) dajejo policiji nova in boljša orodja za boj proti organiziranemu kriminalu," je sporočil minister. "Danes še bolj privijamo vijak," je dodal.

Policijski nadzor bodo okrepili na vlakih, ki prečkajo ožino Øresund med mestom Malmö na jugu Švedske in dansko prestolnico København, glavno mejno točko med državama. Povečali ga bodo tudi na cestnem mostu Øresund, ki povezuje obe mesti, med drugim z uporabo nadzornih kamer.

Na Danskem so bili od aprila švedski državljani vpleteni v 25 primerov, povezanih z organiziranim kriminalom, je Hummelgaard dejal v četrtek. V zadnjih dneh pa so po treh streljanjih na Danskem aretirali in pridržali tri Švede – vsi so mladoletni.

Švedska ima v zadnjih letih težave z zajezitvijo naraščajočega nasilja tolp, saj se streljanje in bombni napadi zdaj dogajajo vsak teden, poroča AFP. Drugi nasilni incidenti, povezani s švedskimi tolpami, so se v zadnjih mesecih zgodili na Norveškem, v Turčiji in Iraku.