Stranka je svojega kandidata izbrala tik pred iztekom roka za vložitev kandidatur v nedeljo in po tem, ko so preostale stranke svoje kandidate že imenovale, poroča srbska tiskovna agencija Beta, ki povzema črnogorske medije.

Đukanović je predsednik države že dva mandata, sedemkrat pa je bil premier. Predsednik Črne gore je bil še v času Zvezne republike Jugoslavije med letoma 1997 in 2003, zdaj pa je predsednik od leta 2018. Trikrat se je že umaknil iz politike in nato vrnil.

S svojo stranko DPS je bil na oblasti skoraj tri desetletja, do leta 2020, ko je po parlamentarnih volitvah vlado oblikovala dotedanja opozicija.

Državna volilna komisija je do zdaj potrdila kandidaturi vodje vladne proruske stranke Demokratska fronta (DF) Andrije Mandića in poslanke opozicijske Socialdemokratske stranke (SDP) Draginje Vuksanović Stanković.

Kandidature so napovedali tudi vodja vladnih Demokratov in nekdanji predsednik parlamenta Aleksa Bečić, Goran Danilović iz vladne stranke Ura ter namestnik vodje gibanja Evropa zdaj Jakov Milatović. Volilna komisija je pred tem zavrnila kandidata gibanja, nekdanjega finančnega ministra Milojka Spajića, potem ko se je v javnosti pojavila informacija, da ima nezakonito srbsko državljanstvo in prebivališče v Srbiji.