Sporazum bo od 1. aprila dalje omogočal organizacijo skupnih operacij in napotitev Frontexovih skupin za upravljanje meja v Severno Makedonijo, če se bodo v Skopju s tem strinjali, je sporočil Svet EU-ja.

Od 1. aprila dalje bo Frontex lahko pomagal Severni Makedoniji pri njenih prizadevanjih za upravljanje migracijskih tokov, preprečevanje nezakonitega priseljevanja in boj proti čezmejnemu kriminalu. Okrepitev nadzora na mejah Severne Makedonije pa bo prav tako prispevala k nadaljnji krepitvi varnosti na zunanjih mejah EU-ja.

Leta 2019 je bila sprejeta nova uredba Frontexa, ki je agenciji razširila pooblastila na več področjih, vključno s sodelovanjem s tretjimi državami. Novi mandat agenciji omogoča, da državam s sporazumom o statusu pomaga na celotnem njihovem ozemlju in ne le v regijah, ki mejijo na EU, kot je veljalo v prejšnjem mandatu.

Omogoča tudi, da osebje Frontexa izvaja izvršilna pooblastila, kot so mejne kontrole in registracija oseb. Sporazumi o statusu, ki omogočajo skupne operacije, se po novem lahko sklenejo s širšim krogom držav in niso omejeni le na sosednje države.

V skladu s prejšnjimi pravili je imel Frontex sklenjene sporazume o sodelovanju pri upravljanju meja z Albanijo, Črno goro in Srbijo, Svet EU-ja pa je novembra lani odobril začetek pogajanj s temi državami za razširitev teh sporazumov.

Dogovoril se je tudi o začetku pogajanj o sporazumu z Bosno in Hercegovino, julija lani pa je odobril še začetek pogajanj o sporazumih z Mavretanijo in Senegalom.