Ta usklajena in ciljno usmerjena manipulacija z informacijami je del širše hibridne kampanje Rusije proti EU-ju in njenim članicam, opozarjajo v Bruslju.

Svet EU-ja, v katerem so zastopane države članice, je uvedel sankcije proti sedmim ruskim posameznikom in petim subjektom, odgovornim za kampanjo manipuliranja z digitalnimi informacijami, namenjeno izkrivljanju informacij in razširjanju propagande v podporo ruski agresiji proti Ukrajini.

"Sankcioniramo tiste, ki manipulirajo z informacijami in se vmešavajo v okviru širše hibridne kampanje Rusije proti EU-ju in državam članicam," je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell.

S tem ukrepi "pošiljamo močan signal, da vemo, kako manipulirajo z našim informacijskim prostorom in na kakšen način delujejo", je dodal.

V omenjeni kampanji, pri kateri sodelujejo vladni organi ali telesa, povezana z rusko državo, se uporabljajo lažne spletne strani, ki prevzemajo identiteto nacionalnih medijskih hiš in vladnih spletnih mest, pa tudi lažni računi na družbenih medijih, so pojasnili v Bruslju.

Svet EU-ja je zlasti uvedel omejevalne ukrepe proti družbi Inforos in trem njenim ustanoviteljem. Inforos je spletna medijska hiša, ki je tesno povezana z rusko vojaško obveščevalno službo GRU in je odgovorna za vzpostavitev več kot 270 posredniških spletnih medijev, ki razširjajo propagando v podporo vojni agresiji Rusije proti Ukrajini.

Na seznam sankcij je bil med drugim uvrščen tudi ANO Dialog, ruska neprofitna organizacija, ki je tesno povezana z uradom ruskega predsednika, kot tudi dve ruski IT podjetji, ki sta vpleteni v rusko kampanjo digitalnih dezinformacij.

Francija je junija sporočila, da je odkrila obsežno rusko dezinformacijsko kampanjo z objavljanjem lažnih novic, sovražnih do Ukrajine, ki so bile videti, kot da so jih objavili ugledni francoski tiskani mediji. Žrtev kampanje so bili vsaj štirje francoski dnevni časopisi, tarče pa so bili tudi nemški časopisi.

Omejevalni ukrepi EU-ja v zvezi z dejanji, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko nedotakljivost, suverenost in neodvisnost Ukrajine, tako veljajo za okoli 1800 posameznikov in subjektov. Zanje velja zamrznitev premoženja in prepoved potovanja v EU.