"Ustavljamo urjenje malijskih oboroženih sil in nacionalne garde," je po ponedeljkovem zasedanju povedal Borrell. "Vendar pa Sahel ostaja prioriteta. Sahela ne puščamo na cedilu, daleč od tega," je poudaril.

Dodal je, da zadnje dogajanje kaže, da "ni zadostnih zagotovil (...) o nevmešavanju skupine Wagner". Gre za rusko zasebno varnostno organizacijo, ki po mnenju Francije in več drugih držav v Maliju deluje kot oborožene sile. Skupino povezujejo tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Borrell je v ponedeljek povedal, da je "skupina Wagner (...) odgovorna za nekatere zelo resne dogodke, ki so v zadnjem času vodili v več deset smrtnih žrtev".

Do te odločitve prihaja, potem ko je Francija pretekli teden izrazila zaskrbljenost zaradi informacij, da je bilo v malijski vasi Moura v operaciji pripadnikov malijskih oboroženih sil in ruskih plačancev ubitih več kot 200 ljudi. V Parizu so pozvali k preiskavi, da bi odgovorne privedli pred roko pravice. Zaskrbljenost so izrazili tudi v EU-ju.

Malijska vojska je sicer sporočila, da je v operaciji v Mouri v osrednjem delu države konec prejšnjega meseca ubila 203 borce, za katere trdi, da so pripadali "oboroženim terorističnim skupinam".

Danes se bo v Maliju mudila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki se bo sestala z vodjo malijske vojaške hunte Assimijem Goito in zunanjim ministrom Abdoulayejem Diopom. Namen obiska se je seznaniti s političnimi in varnostnimi razmerami na terenu.

Francija je že februarja sporočila, da bodo skupaj s partnericami iz EU-ja in Kanade začele umikati vojake iz Malija, potem ko je prišlo do poslabšanja v odnosih med Parizom in tamkajšnjo vojaško hunto, ki se v zadnjem času opira na pomoč skupine ruskih plačancev Wagner.

V Maliju v okviru misije EU-ja za usposabljanje oboroženih sil Malija (EUTM) delujejo tudi pripadniki Slovenske vojske.