Sankcije proti obrambnemu ministru Mohamed-Rezi Gareiju Aštianiju je Unija uvedla zaradi njegove vpletenosti v iranski program proizvodnje brezpilotnih letalnikov in njihove dobave Moskvi, s čimer Teheran podpira rusko agresijo v Ukrajini, je razvidno iz objave v uradnem listu EU-ja.

Zaradi sodelovanja v iranskem programu proizvodnje letalnikov je Unija sankcije uvedla tudi proti vodji državnega podjetja, odgovornega za načrtovanje in upravljanje iranske vojaške letalske industrije, Afšinu Kadžiju Fardu.

Na evropskem seznamu sankcioniranih iranskih posameznikov je po novem še poveljnik enote iranske revolucionarne garde Al Kuds Ismail Kani, ki mu EU pripisuje odgovornost za dobavo iranskih raket in brezpilotnih letalnikov oboroženim skupinam na Bližnjem vzhodu in na območju Rdečega morja, kot so hutijevci in Hezbolah.

V to je vpletena tudi mornariška enota iranske revolucionarne garde, zaradi česar je EU tudi njo dodal na seznam sankcioniranih posameznikov in pravnih oseb.

Poleg tega je EU danes sankcije uvedel proti osrednji entiteti v verigi poveljevanja iranskih oboroženih sil Katam al Anbija in enemu od njenih poveljnikov ter iranskemu podjetju Kavan Electronics Behrad, ki naroča in prodaja sestavne dele za letalnike, in dvema vodilnima v tem podjetju.

Za sankcionirane velja zamrznitev premoženja in prepoved vstopa v EU, poleg tega pa jim je prepovedano zagotavljati finančna ali ekonomska sredstva.

EU je sankcije proti Teheranu zaradi pomoči Rusiji pri njeni agresiji na Ukrajino uvedel julija lani, sredi tega meseca pa je ta režim sankcij razširila na dobavo raket in letalnikov oboroženim skupinam, ki spodkopavajo mir in varnost na območju Bližnjega vzhoda in Rdečega morja. Za to razširitev so se odločili, potem ko je Iran sredi aprila izvedel prvi neposredni napad na ozemlje Izraela.