Več tisoč Kubancev se je sredi meseca udeležilo mirnih demonstracij po državi iz protesta zaradi slabšanja življenjskih pogojev in z zahtevami po spremembah. Pri tem je ena oseba umrla, po navedbah neodvisnih novinarjev pa naj bi aretirali več kot 5000 ljudi, med njimi tudi aktiviste in novinarje.

"Zelo smo zaskrbljeni zaradi zatiranja teh protestov, pa tudi zaradi aretacij protestnikov in novinarjev, zlasti po demonstracijah 11. julija po vsej državi, na katerih je sodelovalo na tisoče kubanskih državljanov," je v sporočilu med drugim zapisal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Demonstracije po njegovem odražajo upravičene stiske prebivalstva zaradi pomanjkanja hrane, zdravil, vode in elektrike kot tudi svobode izražanja in svobode tiska. Ob situaciji zaradi covida-19 so te stiske še okrepile zahtevo po državljanskih in političnih pravicah ter po demokraciji.

EU nedvoumno podpira pravico vseh kubanskih državljanov, da mirno izrazijo svoja stališča, zahtevajo spremembe in se zbirajo, da bi izrazili svoje mnenje, tudi na internetu. Kubansko vlado pa poziva, naj spoštuje človekove pravice in svoboščine, izpusti vse samovoljno pridržane protestnike, posluša glasove državljanov in se vključi v vključujoč dialog glede njihovih težav, je še zapisano v sporočilu.

EU zelo pozorno spremlja dogajanje na Kubi, pri čemer meni, da so za reševanje stisk kubanskega ljudstva potrebne notranje gospodarske reforme. Unija je tudi pripravljena podpreti vsa prizadevanja za izboljšanje življenjskih razmer Kubancev v okviru partnerstva, vzpostavljenega na podlagi sporazuma o političnem dialogu in sodelovanju med EU in Kubo.

Že v ponedeljek so ZDA s skupino držav, med katerimi je tudi več članic EU, s posebno izjavo obsodile množične aretacije protestnikov na Kubi in pozvale vlado v Havani, naj spoštuje temeljne pravice in svoboščine Kubancev, vključno s svobodnim pretokom informacij.