Z 220 glasovi je bila izvoljena šele v tretjem krogu, v katerem ni bila več potrebna absolutna večina 289 glasov. S tem se je znova pokazala razdrobljenost parlamenta.

Francoski parlament je za predsednico danes v tretjem krogu glasovanja znova izvolil 53-letno Yael Braun-Pivet, dosedanjo predsednico parlamenta iz vrst stranke Preporod predsednika Emmanuela Macrona.

Kot prva ženska je bila na ta položaj prvič izvoljena junija 2022, pred tem pa je bila ministrica za francoska čezmorska ozemlja v vladi premierke Elisabeth Borne.

V prvem krogu je sicer največ podpore med šestimi kandidati z 200 glasovi dobil Andre Chassaigne iz stranke komunistov in prehitel Sebastiena Chenuja iz skrajno desnega Nacionalnega zbora (RN) s 142 glasovi, Braun-Pivet pa je prejela le 124 glasov.

Ker nobeden izmed kandidatov ni prejel potrebne absolutne večine 289 glasov, je sledil še drugi krog, v katerem so ostali le še štirje kandidati. Največ podpore je z 210 glasovi tokrat prejela Braun-Pivet, medtem ko je Chassaigne dobil 202 glasova, Chenu pa 143.

Na koncu je Braun-Pivet v tretjem krogu, v katerem absolutna večina ni bila več potrebna, zmagala z 220 glasovi.

V razdrobljenem francoskem parlamentu se bo sedaj nadaljevalo težavno iskanje večine po predčasnih parlamentarnih volitvah, na katerih je po drugem krogu 7. julija presenetljivo slavilo zavezništvo levih strank Nova ljudska fronta (NFP), skrajna desnica pa je bila v nasprotju z napovedmi šele tretja.

Vlado bo še medtem naprej vodil Macronov zaveznik Gabriel Attal, ki je sicer v ponedeljek odstopil s položaja predsednika vlade, vendar bo na pobudo predsednika države opravljal tekoče posle - glede na napovedi še vsaj do konca olimpijskih iger v Parizu, ki bodo trajale od 26. julija do 11. avgusta.