"Varnostni svet ZN-a in države članice pozivam, da vedno in povsod trdno podpirajo zaščito otrok. Otroci nimajo prostora v oboroženih spopadih in ne smemo dovoliti, da se jim teptajo pravice," je na odprti virtualni seji na temo otrok v oboroženih spopadih dejal Guterres, čigar letno poročilo o tej temi je bilo podlaga za razpravo.

Na vrhu kršitev so novačenje otrok za spopade, potem pobijanje in pohabljanje ter zanikanje dostopa do humanitarne pomoči.

"Pojavil se je nov in globoko skrb vzbujajoč trend – rast števila ugrabitev in posilstev otrok," je dejal Guterres. Ugrabitve otrok so od leta 2019 na bojnih območjih sveta narasle za 90 odstotkov, posilstva pa za 70 odstotkov. Pobitih ali pohabljenih pa je bilo lani na bojnih območjih skupaj 8400 otrok.

Poročilo omenja številna območja spopadov, pa tudi Izrael, ki je obtožen, da je lani poškodoval 340 palestinskih otrok. Guterres je Izrael pozval, naj preveri in utrdi ukrepe za preprečevanje pretirane uporabe sile in zmanjša učinke svojih varnostnih operacij na otroke. Prav tako ga je pozval, naj bolje zaščiti šole, konča zapiranje otrok in njihovo novačenje za informatorje.

Na zasedanju Varnostnega sveta ZN-a je sodeloval tudi filmski igralec Forest Whitaker, ki je posebni odposlanec za mir in spravo pri Organizaciji za izobraževanje, znanost in kulturo ZN-a (Unesco). Opozoril je, da otroci na območjih spopadov trpijo nevidne dolgoročne posledice, kot je izgubljen čas za šolanje, kar ogroža njihove življenjske priložnosti.