ZDA je med drugim zastopal minister za domovinsko varnost Alejandro N. Mayorkas. Govorili so tudi o boju proti terorizmu in kibernetskemu kriminalu, migracijah, izmenjavi informacij, nasilnem ekstremizmu, sovražnem govoru ter rasizmu.

Sledila je razprava o izzivih, ki jih prinaša digitalizacija, tudi v povezavi s kaznivimi dejanji, storjenimi prek spleta, kot so na primer spolne zlorabe.

V razpravi so se osredotočili tudi na preiskovanje in pregon kaznivih dejanj na spletu ter dostop do e-dokazov. Dotaknili so se tudi migracijskih vprašanj, boja proti tihotapljenju in vizumske vzajemnosti.

Minister Hojs je predstavil prioritete prihajajočega slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja na področju pravosodja in notranjih zadev, ki so krepitev schengenskega prostora in izboljšanje varovanja zunanjih meja Unije ter celovito upravljanje migracij.

Izpostavil je tudi predlog uredbe o Europolu, kjer bo Slovenija poskušala pogajanja privesti do najuspešnejšega konca.

Na področju pravosodja bo ključna tema slovenskega predsedovanja zaščita človekovih pravic ob izzivih, ki jih predstavljajo nove tehnologije in uporaba medmrežja, prioritete pa vključujejo boj proti sovražnemu govoru in kaznivim dejanjem, storjenim iz sovraštva, etične vidike in morebitne vplive umetne inteligence na temeljne pravice ter prihodnji sporazum o e-dokazih z ZDA.

Minister Hojs je na obisk v Slovenijo v času predsedovanja Svetu EU-ja povabil ameriškega ministra za domovinsko varnost Mayorkasa. Med predsedovanjem bosta sicer organizirana dva dogodka v povezavi s sodelovanjem z ZDA, in sicer srečanje visokih uradnikov EU-ZDA septembra v Sloveniji in srečanje ministrov EU-ja in ZDA za pravosodje in notranje zadeve decembra v ZDA.