Ob tem je opozorila, da je Iran v zadnjih dveh letih "nadlegoval ali napadel 15 trgovskih plovil", in dodala, da tovrstna ravnanja predstavljajo grožnjo pomorski varnosti in svetovnemu gospodarstvu.

Tanker, ki je sicer v grški lasti, je iz Dubaja plul proti Fudžairi, pristanišču v Združenih arabskih emiratih, ko ga je ustavila mornarica Iranske revolucionarne garde (IRGCN).

"Sredi ožine se je na tanker zgrnilo ducat napadalnih plovil IRGCN-ja. Te so nato tanker prisilile, da je spremenil smer in se usmeril proti iranskim teritorialnim vodam ob obali Bandar Abasa v Iranu," je bilo navedeno v izjavi ameriške mornarice, ki je v Bahrajnu.

V nemirnih, vendar komercialno pomembnih vodah Perzijskega zaliva je bilo od leta 2018, ko je takratni ameriški predsednik Donald Trump odstopil od iranskega jedrskega sporazuma, veliko incidentov.

IRGC je namreč že pretekli četrtek v Omanskem zalivu v mednarodnih vodah zasegel naftni tanker, ki je plul pod zastavo Marshallovega otočja. Po navedbah iranske vojske naj bi bil tanker vpleten v trčenje, po katerem sta bila pogrešana dva iranska člana posadke. Zajeti tanker je bil prav tako premeščen v Bandar Abas, navaja spletna stran TankerTrackers.

Po navedbah ameriške mornarice naj bi sicer Iran v zadnjih dveh letih "nadlegoval ali napadel 15 trgovskih plovil". "Nadaljnje iransko nadlegovanje plovil in poseganje v pravice plovbe v regionalnih vodah sta neupravičeni, neodgovorni in predstavljata grožnjo pomorski varnosti in svetovnemu gospodarstvu," je še opozorila ameriška mornarica.