Abdolahjan je po poročanju iranske tiskovne agencije IRNA dejal, da je njegov obisk namenjen vzpostavitvi miru in varnosti v regiji med Sirijo in Turčijo. V Sirijo je odpotoval pet dni po tem, ko je obiskal Turčijo. "Po mojem obisku v Turčiji se je treba posvetovati še s sirskimi oblastmi," je dejal.

Abdolahjan je v ponedeljek dejal tudi, da razume potrebo po novi turški vojaški operaciji proti kurdskim borcem na severu Sirije, in dodal, da je treba turške varnostne skrbi obravnavati v celoti in trajno. Iran je pomemben zaveznik sirskega predsednika Bašarja Al Asada in pomemben trgovinski partner Turčije.

Turčija je od leta 2016 v Siriji sprožila vrsto ofenziv, katerih tarča so bili kurdske milice, džihadisti skrajne skupine Islamska država (IS) in oborožene sile, zveste Al Asadu.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na začetku leta dejal, da želi spodbuditi milijon sirskih beguncev, da se vrnejo v svojo državo, tako da jim v domovini zgradi stanovanja in lokalno infrastrukturo. V zadnjih tednih je Erdogan dejal, da namerava začeti vojaško ofenzivo proti kurdskim borcem v Siriji, ki vodijo upor proti njegovi državi.

Med njimi so tudi kurdske enote za zaščito ljudstva (YPG), ki jih podpirajo ZDA in so predstavljale ključni del mednarodne koalicije proti IS-ju. Iran je sovražen do kurdskih separatistov, ki delujejo tako v Turčiji kot v Iranu.