Tomasdottir bo sedma predsednica države in druga ženska na tem položaju, kažejo končni izidi sobotnih volitev. Mandat naj bi prevzela 1. avgusta.

Preštevanje glasov 12 kandidatov in kandidatk je bilo napeto vse do zadnje faze štetja, v kateri je Jakobsdottir davi priznala poraz in čestitala Tomasdottir za zmago na predsedniških volitvah.

Tomasdottir je prejela 34,3 odstotka glasov in prehitela 48-letno Jakobsdottir s 25,5 odstotka glasov, potem ko je aprila odstopila s položaja predsednice vlade in se udeležila sobotnih volitev.

Nekdanja premierka Jakobsdottir je bila po oceni kritikov preveč politična, da bi prevzela predsedniški položaj, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Potem ko je na volitvah leta 2016 zasedla drugo mesto za dosedanjim islandskim predsednikom Gudnijem Johannessonom, je Tomasdottir tako v drugem poskusu vendarle postala predsednica države, kažejo končni izidi volitev.

Tomasdottir je izvršna direktorica podjetja The B Team, svetovne neprofitne organizacije, ki jo je soustanovil britanski poslovnež Richard Branson za spodbujanje poslovnih praks, ki se osredotočajo na človeštvo in podnebje, navaja AFP.

Volilna udeležba je bila malce nižja od 79 odstotkov in s tem precej višja kot na prejšnjih volitvah, je poročala islandska radiotelevizija RUV.

Tomasdottir bo sedma predsednica države in druga ženska na tem položaju. Na položaju predsednice naj bi nastopila 1. avgusta, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Na Islandiji je vloga predsednika večinoma protokolarna. Ima pravico vložiti veto na zakone in predlagati referendum. Vpliva tudi na oblikovanje vlade – podeli namreč mandat za sestavo vlade relativnemu zmagovalcu volitev.