Medtem so izraelske sile na okupiranem Zahodnem bregu v nočni raciji ubile tri palestinske borce, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje.

Mošeja Al Aksa je tretji najsvetejši kraj za muslimane in najsvetejši kraj na svetu za Jude, ki območje imenujejo Tempeljski grič, saj sta tam nekoč stala dva judovska templja. Mošeja je sicer pod muslimansko upravo, vendar je Izrael odgovoren za njeno varnost. V skladu s sporazumom z muslimanskimi oblastmi lahko Judje obiskujejo mošejo, vendar tam ne smejo moliti.

Ben-Gvir je območje obiskal že januarja, kar je močno razjezilo Palestince, v preteklosti pa je večkrat kritiziral omenjeni sporazum kot rasističen in diskriminatoren do Judov. Palestinci medtem izraelske oblasti obtožujejo, da želijo razširiti svoj nadzor nad svetim krajem.

"Jeruzalem je naša duša," je Ben-Gvir zapisal na Telegramu ob fotografiji sebe na območju. "Grožnje Hamasa nas ne bodo odvrnile, šel sem na Tempeljski grič," je dodal in pohvalil delo izraelske policije na območju. To je po njegovih besedah pokazalo, kdo je v Jeruzalemu gospodar, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa je obisk označil za "očiten napad na sveti kraj, ki bo imel resne posledice", jordanski svet za islamske zadeve, ki upravlja kompleks, pa ga je med drugim opisal kot "očitno in nesprejemljivo kršitev mednarodnega prava ter zgodovinskega in pravnega statusa quo v Jeruzalemu in njegovih svetih krajih", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA so v odzivu izrazile zaskrbljenost "zaradi izzivalnega obiska" Ben-Gvira. "Ta sveti prostor se ne sme uporabljati v politične namene in vse strani pozivamo, naj spoštujejo njegovo svetost," je sporočil State Department.

Palestinska islamistična skupina Hamas je na Telegramu napovedala, da bo Izrael "nosil odgovornost za barbarske vdore svojih ministrov in črede naseljencev".

Izraelska policija je potrdila ministrov obisk in dodala, da je ta minil brez incidentov. Pred obiskom so se sicer v starem mestnem jedru Jeruzalema sestali predstavniki izraelske vlade, kar je prav tako sprožilo kritičen odziv Palestincev.

Medtem so izraelske sile v nočni raciji na Zahodnem bregu po navedbah palestinskih virov v begunskem taborišču Balata v Nablusu ubile tri Palestince. Brigade mučenikov Al Aksa, oboroženo krilo stranke Fatah palestinskega predsednika Abasa, so v izjavi sporočile, da so bili vsi trije borci skupine.

Razmere v Izraelu in na palestinskih območjih so že dalj časa zelo napete. Od začetka leta je bilo v nasilju, povezanem z izraelsko-palestinskim konfliktom, po podatkih AFP-ja, zbranih iz uradnih virov obeh strani, ubitih najmanj 153 Palestincev, 20 Izraelcev, Ukrajinec in Italijan.