Do izgube zaupanja med torijci je prišlo po aferi Partygate, povezani s spornimi zabavami na Downing Streetu v času strogih omejitvenih ukrepov zaradi covida-19.

Glasovanje o nezaupnici Johnsonu po nedavni objavi poročila glede afere Partygate je, kot kaže, vse bliže. Johnson, ki je od leta 2019 na čelu konservativne stranke, bi se lahko že prihodnji teden soočil z glasovanjem svojih poslancev o prenehanju funkcije, je danes dejal nekdanji vodja konservativcev William Hague.

Njegova napoved je prišla po tistem, ko je več poslancev konservativne stranke, vključno z dvema nekdanjima ministroma, izrazilo dvom o nadaljnjem Johnsonovem vodenju po izbruhu afere Partygate, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju britanske televizije Sky News je 27 poslancev Johnsonove stranke zdaj javno pozvalo k njegovemu odstopu. V ponedeljek so se kritičnim poslancem pridružili trije novi, med njimi tudi vidni zagovornik brexita Andrew Bridgen, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Jaz in drugi kolegi smo v zadnjih dneh poslali pisma in morda bo kmalu dovolj, da sprožimo glasovanje o nezaupnici," je dejal Bridgen. Še dvanajst drugih strankarskih kolegov naj bi po poročanju Sky News postavilo pod vprašaj Johnsonov mandat.

Če bo vsaj 54 poslancev poslalo pismo pristojnemu odboru in s tem umaknilo zaupanje Johnsonu, bo prišlo do glasovanja vseh 359 poslancev konservativne stranke o tem, ali naj Johnson ostane še naprej vodja stranke in s tem tudi premier, poroča AFP.

Na desetine torijcev je doslej javno kritiziralo Johnsona, ki se je znašel na udaru zaradi številnih zabav na Downing Streetu, s katerimi so kršili pravila v času zaprtij javnega življenja med pandemijo covida-19.

Parlament ta teden ne zaseda in v luči štiridnevnega praznovanja ob platinastem jubileju britanske kraljice Elizabete II., ki se začne v četrtek, odločitve o morebitnem glasovanju ni pričakovati prej kot v začetku prihodnjega tedna, še poroča DPA.

Poročilo o aferi Partygate, ki je bilo objavljeno prejšnji teden, je razkrilo nesprejemljivo obnašanje določenih britanskih politikov in uradnikov v času, ko je bilo na milijone Britancev prisiljenih prekiniti vse stike z bližnjimi zaradi ukrepov ob pandemiji.

Johnson je po objavi poročila prevzel polno odgovornost za dogajanje in se ponovno opravičil, vendar pa ni z ničimer nakazal, da namerava slediti pozivom kritikov k odstopu zaradi afere.