Modul Ventian bo namenjen znanstvenim preizkusom, služil pa bo tudi kot rezerva osrednjemu modulu vesoljske postaje Tjanong (Nebeška palača), ki je v vesolju od aprila lani, kitajske medije povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Plovilo brez posadke Ventian je v vesolje pognala raketa Dolgi pohod 5B, ki je ob 14.22 po krajevnem času poletela iz vesoljskega centra Venčang na kitajskem otoku Hajnan.

Četrt ure pozneje so odgovorni potrdili, da je bila izstrelitev uspešna, potem ko se je 22-tonski modul uspešno ločil od rakete.

Na stotine ljudi se je zbralo na bližnjih plažah in spremljalo izstrelitev, še navaja AFP.

Novi modul, na katerem bodo lahko bivali trije astronavti, se bo priključil na obstoječi modul, predvidoma oktobra pa bo Kitajska izstrelila še tretji modul. Ob priključitvi zadnjega bo kitajska vesoljska postaja dokončana.

Tjangong bo druga stalna vesoljska postojanka poleg Mednarodne vesoljske postaje (ISS). Če bo ISS leta 2024 prenehal delovati, kot je načrtovano, bo Kitajska postala edina država z vesoljsko postajo.

Kitajski ni dovoljeno delovati na ISS-ju, odkar so ZDA leta 2011 svoji vesoljski agenciji Nasa prepovedale sodelovanje s Kitajsko.