To je po njenem ključno za ohranjanje miru, varnosti in stabilnosti na Kosovu, v širši regiji in v Evropi.

Ob začetku dvodnevnega obiska na Kosovu se je Klakočar Zupančič danes najprej sešla z gostiteljem Konjufco in po srečanju dejala, da med državama ni odprtih političnih vprašanj, odnosi pa so prijateljski. Ob tem sta se strinjala, da je na gospodarskem področju še veliko priložnosti za krepitev in nadgradnjo sodelovanja, so sporočili iz DZ-ja.

Spregovorila sta tudi o prenosu izkušenj Slovenije iz obdobja približevanja EU-ju in poznejšega obdobja, povezanega z izpolnjevanjem pogojev za članstvo v Uniji.

"Slovenija jasno podpira evropsko perspektivo Kosova, članstvo v Svetu Evrope in tudi sicer pot Republike Kosovo na področju mednarodne afirmacije," je v Prištini še poudarila Klakočar Zupančič in dodala, da je to ključnega pomena za ohranjanje miru, varnosti in stabilnosti na Kosovu, v širši regiji in v Evropi.

Predsednika parlamentov sta govorila tudi o pomembnosti dialoga na relaciji Beograd – Priština. Po mnenju Klakočar Zupančič je dialog edina prava pot naprej, zato je pomembno, da sta mu zavezana tako Srbija kot Kosovo in si zanj prizadevata v medsebojnih odnosih in v okviru EU-ja.

Predsednica DZ-ja je potrdila tudi zavezanost Slovenije varnosti in stabilnosti na Kosovu. Kot je dejala, bo Slovenija ohranjala svojo prisotnost na Kosovu, kjer v okviru Natove misije Kfor trenutno deluje 108 pripadnikov 49. kontingenta Slovenske vojske (SV).

V popoldanskem delu programa se je Klakočar Zupančič srečala tudi s kosovsko predsednico Vjoso Osmani-Sadriu. Na programu ima danes še srečanje z ministrico za zunanje zadeve in diasporo Doniko Gervalla-Schwarz.

V kosovski skupščini se bo slovenska delegacija, v kateri sta poleg generalne sekretarke DZ-ja Uršule Zore Tavčar še člana parlamentarne skupine prijateljstva z Republiko Kosovo, podpredsednik DZ-ja Danijel Krivec (SDS) in poslanec Rastislav Vrečko (Svoboda), sešla tudi z vodji poslanskih skupin.

Klakočar Zupančič bo ob drugem dnevu obiska na Kosovu v torek obiskala še bazo Kforja v Prištini in se srečala s tamkajšnjimi pripadniki SV.