Srbski predsednik Aleksandar Vučić udeležbe za zdaj še ni potrdil.

Kurti je na Twitterju zapisal, da bo v Bruselj odpotoval iz Rima. Dodal je, da bo na sestanku vztrajal pri takojšnji in brezpogojni izpustitvi treh kosovskih policistov, ki jih je aretirala srbska policija.

Po zaostritvi razmer na severu Kosova po omenjeni aretaciji je Borrell pretekli četrtek pozval Kosovo in Srbijo k takojšnji umiritvi napetosti, Vučića in Kurtija pa povabil na krizni sestanek ta teden. Točnega datuma ni sporočil. Sestanek bo sicer namenjen upravljanju krize na severu Kosova in ne procesu normalizacije odnosov med državama.

Vučić je prejšnji teden izjavil, da bo o udeležbi še razmislil, ob tem pa je ocenil, da pogovori s Kurtijem nimajo smisla oziroma da se bo z njim pogovarjal šele, ko bo Priština izpustila vse aretirane kosovske Srbe, ko jih ne bodo več aretirali ter ko bo s severa Kosova umaknila posebne policijske enote.

K udeležbi na sestanku sta Vučića in Kurtija v torek pozvala tudi posebni odposlanec ZDA za Zahodni Balkan Gabriel Escobar in posebni odposlanec EU-ja za dialog med Srbijo in Kosovom Miroslav Lajčak.

Razmere na severu Kosova so napete od izvolitve etničnih Albancev na aprilskih županskih volitvah v štirih večinsko srbskih občinah – na severu Mitrovice, Leposaviću, Zubinem Potoku in Zvečanu. V teh občinah Srbi pripravljajo proteste, odkar so novoizvoljeni župani želeli konec maja prevzeti položaje v občinskih stavbah.

Do najhujšega incidenta je prišlo v Zvečanu konec maja, ko je bilo v nemirih ranjenih 30 pripadnikov Kforja. Prejšnji torek je kosovska policija na severu Mitrovice prijela Srba, ki naj bi organiziral napad na Kfor, v četrtek pa so nato aretirali omenjene tri kosovske policiste. Vučić trdi, da so jih aretirali na ozemlju Srbije, Kurti pa, da so jih ugrabili v občini Leposavić na ozemlju Kosova.