Organizacija SOS Mediterranee, ki upravlja ladjo, k nadaljnji obravnavi prebežnikov poziva EU, ki da naj zanje zagotovi "varno mesto za izkrcanje".

Kot je sporočila organizacija, je ladja v zadnjih petih dneh izvedla šest reševalnih akcij, v okviru katerih je reševala prebežnike s čolnov, ki so se znašli v težavah. Reševanje naj bi potekalo v malteških in libijskih vodah.

V eni izmed akcij so s prenapolnjenega čolna, ki je izplul iz Libije, rešili 369 ljudi. Skupno naj bi bilo na krovu Ocean Vikinga več kot 180 mladoletnih.

Ladja Ocean Viking je trenutno edino plovilo, ki ga v osrednjem Sredozemlju upravlja zasebna organizacija za reševanje. Preostala so bodisi zadržale italijanske oblasti ali se pripravljajo na prihodnje misije, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ljudi s čolnov, ki se znajdejo v težavah, pobirajo tudi libijska in tunizijska plovila obalnih straž, a jih vračajo v države, iz katerih so izpluli. Nevladne organizacije so do tega kritične, ker ljudem v teh državah pogosto grozi nasilje.

Prebežniki kljub nevarnostim še vedno čez Sredozemsko morje v velikem številu poskušajo doseči Evropo. V Italijo je od začetka leta do preteklega petka po navedbah oblasti čez morje prispelo približno 21.000 ljudi, medtem ko jih je bilo v enakem obdobju lani 7300.

Glede na podatke Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je letos pri poskusu, da bi iz Severne Afrike dosegli Evropo, umrlo najmanj 880 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.