Zunanji minister Edgars Rinkevičs je odločitev utemeljil s še vedno velikim številom nezakonitih prehodov meje iz Belorusije. "Z začetkom pomladi in bližajočim se poletjem poskuša mejo naše države prečkati vse več nezakonitih prebežnikov, zato se je povečala delovna obremenitev mejne straže," je dejal.

Tudi notranji minister Maris Kučinskis je razmere na meji opisal kot "še vedno neurejene". Po njegovih navedbah je samo danes ponoči v Latvijo poskušalo nezakonito vstopiti več kot 90 ljudi.

Latvija je izredne razmere na meji prvič razglasila avgusta 2021, ko je na tisoče prebežnikov poskušalo prečkati zunanje meje EU-ja iz Belorusije na Poljsko ali v baltske države. EU je takrat obtožil beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, da migrante z vojnih območij in kriznih regij organizirano pošilja do zunanjih meja Unije, da bi s tem izvajal pritisk na Zahod.

Po podatkih latvijskega notranjega ministrstva so od razglasitve izrednih razmer skoraj 11.500 ljudem preprečili nezakonito prečkanje meje – letos jih je to poskušalo storiti 2151.

Organizacije za človekove pravice, med drugim Amnesty International in Zdravniki brez meja, Latvijo obtožujejo nezakonitega vračanja beguncev.