Okrožnica libanonskega zunanjega ministrstva z dne 25. januarja libanonske diplomatske misije poziva, naj poiščejo donacije pri libanonski diaspori. Nalaga jim tudi, da odgovorijo v dveh tednih.

Libanonsko zunanje ministrstvo prav tako razmišlja o zaprtju številnih diplomatsko-konzularnih predstavništev, kar naj bi bil "nujni finančni ukrep, ki ga je sprejelo veliko število držav, ki so se znašle v podobni finančne krize", piše v okrožnici.

Zunanje ministrstvo se na zahtevo po dodatnih informacijah o dokumentu in finančnem stanju na libanonskih veleposlaništvih še ni odzvalo.

Dva libanonska diplomatska vira sta za agencijo Reuters povedala, da zaposlenim v tujini niso izplačali plače za mesec januar. Po navedbah enega vira so jim sporočili, da jih bodo prejeli v prihodnjem tednu.

Libanonski zunanji minister Abdalah Bu Habib je decembra dejal, da je začel izvajati načrt za zmanjšanje izdatkov na veleposlaništvih, vključno z nižanjem subvencij za najemnine, plač diplomatov in stroškov za zabave in potovanja. Prihranki bi lahko znašali 18 milijonov dolarjev od skupnega proračuna 95 milijonov dolarjev.

Svetovna banka je razmere v Libanonu označila za enega najhujših finančnih zlomov v svetovni zgodovini. Država je od leta 2019 porabila večino svojih deviznih rezerv. To je povzročilo pomanjkanje ameriških dolarjev, zaradi česar je nacionalna valuta izgubila več kot 90 odstotkov svoje vrednosti.