Z nastankom nove vlade ima država spet dva predsednika vlade, strokovnjaki pa opozarjajo, da bi to lahko sprožilo nasilje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novonastalo vlado, ki je dobila zaupnico predstavniškega doma z večino od 92 poslancev, bo vodil nekdanji notranji minister Fathi Bašaga, je povedal predsednik parlamenta Aguila Saleh.

Bašaga je bil že v začetku februarja odgovoren za sestavo vlade, ki bi nadomestila vlado Dbeiba, za katero je predsedstvo parlamenta menilo, da ji je potekel mandat. Vendar je Dbeiba, začasni predsednik vlade s sedežem v Tripolisu, večkrat dejal, da bo oblast prepustil le izvoljeni vladi.

Gradbeni tajkun Dbeiba je bil namreč imenovan pred letom dni v okviru prizadevanj pod vodstvom Združenih narodov, da bi vzpostavili red po desetletju spopadov, ki so sledili uporu leta 2011, ko je bil strmoglavljen diktator Moamer Gadafi. Državo naj bi vodil do decembrskih volitev, vendar so bile te preložene za nedoločen čas. Saleh, njegov konkurenčni predsedniški kandidat, pa ves čas trdi, da se je njegov mandat že iztekel.

Predstavniški dom, izvoljen leta 2014, ima sedež v vzhodnem mestu Tobruk, medtem ko ima Dbeibova uprava sedež na zahodu v Tripolisu, kar odraža globoko delitev, ki v zadnjih letih pesti Libijo. Z nastankom Bašagove vlade pa ima država spet dva predsednika vlade, kar bi po mnenju strokovnjakov lahko privedlo do ponovnega nasilja.