Steklo je iskanje novega premierja, a kot najustreznejši kandidat se je znova izkazal prav Löfven.

63-letni socialdemokrat je sicer na čelu vlade že od leta 2014. Je prvi premier v zgodovini Švedske, ki ga je odnesla izglasovana nezaupnica. Danes je v 349-članskem parlamentu zanj glasovalo 116 poslancev, 60 se jih je vzdržalo, 173 se jih je izreklo proti njemu. Tistim, ki so skušali preprečiti njegovo vrnitev na položaj premierja, sta tako za zmago zmanjkala le dva glasova, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Švedskem premier za potrditev sicer ne potrebuje glasov večine poslancev, dovolj je že, da jih večina ne glasuje proti njemu. In ker je bilo danes proti manj kot pol glasov, je parlament torej potrdil Löfvenovo imenovanje. Da bi imenovanje uspelo, so socialdemokrati sklenili dogovor z desnosredinsko Sredinsko stranko, da njeni poslanci niso glasovali proti, ampak so se vzdržali. Na svojo stran so poleg tega v torek pridobili še nepovezanega poslanca.

Löfven naj bi svojo novo ministrsko ekipo predstavil že v petek. Znova naj bi sicer sestavil manjšinsko rdeče-zeleno vlado. Glede na današnjo tesno večino se utegne stari-novi premier že kmalu znova znajti v težavah, napoveduje nemška tiskovna agencija DPA, morda že jeseni, ko bodo stekla pogajanja o proračunu za leto 2022. Naslednje parlamentarne volitve na Švedskem so predvidene za september prihodnje leto.

Vzrok za nedavno glasovanje o nezaupnici je bil spor vlade z Levo stranko, ki ni bila del vladajoče koalicije, a je v parlamentu podpirala manjšinsko vlado. Leva stranka je namreč nasprotovala predlagani reformi določanja cen najemnin za novogradnje. To so izkoristili skrajno desni Švedski demokrati, ki so vložili nezaupnico ter z njo ob glasovih poslancev Leve stranke, torej kolegov s povsem nasprotnega političnega pola, uspeli.

Löfven je nato minuli teden sporočil, da bo odstopil s položaja in ne bo sklical predčasnih volitev, saj je spričo pandemije covida-19 to boljša možnost.

Na predsednika parlamenta Andreasa Norlena je tako padla naloga, da začne iskati njegovo zamenjavo. Norlen je možnost, da preveri, ali lahko v parlamentu dobi podporo večine poslancev, dal vodji največje opozicijske Zmerne stranke Ulfu Kristerssonu, ki pa je v četrtek sporočil, da te večine ne more zbrati. Ta izziv je tako znova padel na Löfvena.