Za zunanjo ministrico je bila izbrana francoska veleposlanica v Londonu Catherine Colonna, ki je šele druga ženska na tem prestižnem položaju. Drugi novi minister je Sebastien Lecornu, nekdanji minister za čezmorska ozemlja, ki je prevzel obrambno ministrstvo, je v predsedniški palači sporočil vodja Macronovega kabineta Alexis Kohler.

Predvsem sprememba na obrambnem ministrstvu bo ob ruski invaziji v Ukrajini verjetno dvignila obrvi, čeprav je Macron kar sam prevzel vodilno vlogo pri upravljanju francoskega odziva na invazijo, navaja AFP.

Znova izvoljeni voditelj države želi na volitvah prihodnji mesec pridobiti parlamentarno večino, da bi lahko uveljavil svoj program reform, ki vključuje spremembe na področju socialnega varstva in pokojnin ter znižanje davkov.

Največje presenečenje se je sicer zgodilo na ministrstvu za izobraževanje, kjer bo priznani francoski akademik in zgodovinar Pap Ndiaye, strokovnjak za kolonializem in rasne odnose, zamenjal desničarja Jean-Michela Blanquerja.

Macron je sicer že v ponedeljek za predsednico vlade imenoval nekdanjo ministrico za delo Elizabeth Borne, kar je prvič po več kot 30 letih in šele drugič v zgodovini Francije, ko je najvišji položaj v vladi zasedla ženska. Tako kot v prejšnjih Macronovih vladah je kabinet enakomerno razdeljen med moške in ženske.

Predsednik je nadaljeval tudi svojo navado privabljanja talentov iz opozicijskih strank, saj je bil poslanec stranke Republikancev Damien Abad imenovan za ministra za solidarnost, avtonomijo in invalide.

V vladi medtem na svojih položajih ostajata minister za gospodarstvo Bruno Le Maire in notranji minister Gerald Darmanin. Colonna bo na položaju ministra za zunanje zadeve nadomestila veterana Jean-Yvesa Le Driana, Lecornu pa prevzema ministrstvo za obrambo od Florence Parly.

Predstavniki opozicije so Macrona v zadnjem času večkrat obtožili, da namerno odlaša z imenovanjem nove vlade, skoraj štiri tedne po njegovi ponovni izvolitvi 24. aprila, ko je premagal voditeljico skrajne desnice Marine Le Pen.