Naznanil je tudi podpis vrste dogovorov med državama, med drugim na področju energetike.

Macron je na novinarski konferenci po pogovorih s kazahstanskim kolegom Tokajevom dejal, da je namen njegovega obiska "dopolniti in pospešiti" partnerstvo Francije s Kazahstanom.

Francoski predsednik, ki se mudi na dvodnevnem obisku na tem območju, bogati z naravnimi viri, je med drugim omenil dogovore o obnovljivih virih energije ter kritičnih surovinah, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Kazahstanski minister za energijo Almasadam Satkalijev pa je dejal, da se bosta Pariz in Astana pogajala o nadaljnjem sodelovanju pri razvoju kazahstanskih nahajališč urana.

Srednja Azija, nekoč del Sovjetske zveze in dolgo pod ruskim vplivom, je deležna vse večje pozornosti drugih velesil, medtem ko se Moskva usmerja na vojno v Ukrajini, na katero je februarja lani izvedla invazijo.

Macron je priznal, da ne podcenjuje "geopolitičnih pritiskov" na Kazahstan, ki meji na Rusijo in Kitajsko, in pohvalil Astano, da ni podlegla vplivom katere koli sile. Tokajev pa je dejal, da je Francija "ključna in zanesljiva partnerica njegove države v EU-ju" in da želi njihovemu partnerstvu dati "dodaten zagon".

Voditelja sta podpisala vrsto pogodb na različnih področjih, od mineralov in energetike do farmacije in vesolja. Pariz je tudi napovedal, da bodo Kazahstanu dobavili radarske sisteme zračne obrambe, da bi ta okrepil svojo "suverenost", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Macron bo iz Astane odpotoval še v sosednji Uzbekistan, kjer bo prav tako skušal okrepiti politični in gospodarski vpliv Francije v tej z energijo bogati regiji.