Pri tem je izrazila podporo kanclerskemu kandidatu svojih krščanskih demokratov Arminu Laschetu, češ da je vlada strank CDU in CSU z njim na čelu najboljša pot za državo.

"To je odločitev o usmeritvi za našo državo in ni vseeno, kdo jo bo vodil," je v današnji razpravi v zveznem parlamentu dejala kanclerka in dolgoletna vodja krščanskih demokratov (CDU) ter pozvala h glasovanju za svojo stranko.

"Najboljša pot za našo državo je zvezna vlada na čelu s CDU-jem in CSU-jem in z Arminom Laschetom kot zveznim kanclerjem," je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejala Merkel, ki je bila sicer doslej v volilni kampanji dokaj zadržana.

Volitve v bundestag bodo 26. septembra, Merkel pa se po štirih mandatih ne bo več potegovala za kanclerski položaj, temveč se bo umaknila iz aktivne politike.

Ministrski predsednik zvezne dežele Severno Porenje – Vestfalija Laschet je skupni kanclerski kandidat unije CDU in njene sestrske bavarske stranke CSU. V anketah je unija CDU/CSU z okoli 30-odstotno podpore v juliju padla na nekaj več kot 20 odstotkov in s tem zaostaja za socialdemokrati (SPD). Njihov kandidat za kanclerja je Olaf Scholz.

Svoj najverjetneje zadnji nagovor v parlamentu pred volitvami je Merkel izkoristila tudi za vnovičen poziv prebivalcem Nemčije, naj se cepijo proti covidu-19. "S tem zase in za celotno družbo nudite pomemben prispevek pri iskanju poti iz te pandemije," je dejala.

Obenem je izpostavila varnost cepiv. "Seveda ni bil in ni nihče izmed nas pri cepljenju v kakršni koli obliki poskusni zajček," je zagotovila kanclerka. Cepiva v Nemčiji so po njenih besedah šla skozi vse potrebne faze kliničnega testiranja in postopke odobritve.

Poskusne zajčke je sicer pretekli teden v pogovoru za enega od lokalnih radijev omenjal kanclerski kandidat socialdemokratov Scholz. "50 milijonov je zdaj dvakrat cepljenih. Vsi smo bili poskusni zajčki za tiste, ki so doslej odlašali. Zato kot eden od teh 50 milijonov pravim – dobro je šlo! Prosim, pridružite se," je dejal.