Evropska unija pričakuje, da bo Črna gora še naprej izvajala vse potrebne reforme za nadaljevanje pristopnih pogajanj, je sporočil Evropski svet.

Proces širitve EU-ja je dobil nov zagon in Črna gora ima kot vodilna država v pristopnem procesu resnično priložnost, da napreduje. Te priložnosti ne bi smeli zapraviti ali je jemati za samoumevno, je še sporočil Evropski svet in ob tem opozoril, da dobri medsosedski odnosi ostajajo bistven element pristopnega procesa in ne smejo biti ogroženi.

Michel in Milatović bi se sicer danes morala sestati v Podgorici, a je predsednik Evropskega sveta obisk odpovedal, domnevno zaradi petkovega sprejetja črnogorske resolucije o genocidu v taborišču nekdanje Neodvisne hrvaške države (NDH) Jasenovac ter nacističnih koncentracijskih taboriščih Dachau in Mauthausen.

Zagreb je resolucijo označil za nesprejemljivo, neprimerno in nepotrebno. Opozoril je tudi na morebitne negativne posledice za dvostranske odnose in črnogorsko pot v EU. Predsednica srbske skupščine Ana Brnabić je medtem resolucijo označila za veliko in pomembno, odziv Zagreba nanjo pa za neskončno žalosten, a tudi zanimiv.

Koncentracijsko taborišče Jasenovac je bilo v drugi svetovni vojni del NDH-ja. Ustaški režim je med drugo svetovno vojno v njem pobil na deset tisoče ljudi, največ Srbov, Judov in Romov, a tudi Hrvatov in Slovencev, ki so bili nasprotniki NDH-ja.