Volivci bodo med drugim V New Yorku, Atlanti, Bostonu, Clevelandu in Minneapolisu izbirali župane. Po celotnih ZDA bo potekalo tudi več strankarskih volitev za izbiro kandidatov za kongresne volitve sredi predsedniškega mandata novembra prihodnje leto.

Nekdanji guverner Virginije McAuliffe je leta 2013 tesno zmagal v tej zvezni državi ZDA, ki je od takrat postala bolj demokratska, vendar mu to v tem trenutku vsaj glede na ankete ne pomaga. Predsednik ZDA Joe Biden namreč nima več večinske podpore v anketah, McAuliffe pa se bori za nov mandat.

Ustava Virginije ne dovoljuje dveh zaporednih mandatov guvernerja, vendar se lahko nekdanji guverner kasneje odloči za novo kandidaturo. To zdaj skuša McAuliffe, ki svojega nasprotnika neusmiljeno povezuje z nekdanjim predsednikom ZDA Donaldom Trumpom. Ta je Youngkina podprl, republikanski kandidat pa skuša Trumpa čim manj omenjati.

Več možnosti za zmago in drugi mandat naj bi imel demokratski guverner New Jerseyja Phil Murphy, ki skuša prelomiti za demokrate kar 44-letno nesrečno tradicijo. Od leta 1977 tam ponovna izvolitev namreč ni uspela še nobenemu demokratskemu guvernerju. Tudi Murphy skuša svojega republikanskega izzivalca, nekdanjega državnega kongresnika Jacka Ciattarellija, povezati s Trumpom.

V tekmi za newyorškega župana skoraj ni dvoma, da bo demokrat Eric Adams nasledil Billa de Blasia, saj demokrati v mestu po registraciji volivcev vodijo proti republikancem v razmerju sedem proti ena. Republikanec Curtis Sliwa, znan po ustanovitvi skupine za boj proti kriminalu Angeli varuhi in preživetju naročenega mafijskega umora, glede na ankete nima dovolj podpore za uspeh.

V Bostonu se za županski položaj potegujeta dve demokratki. Napredna Michelle Wu in sredinska Annissa Essaigi George. Zmaga se obeta Michelle Wu. Podobno se tudi v Clevelandu obeta uspeh naprednega Justina Bibba proti predsedniku mestnega sveta Kevinu Kellyju, v Atlanti pa si na položaj spet želi nekdanji župan Kasim Reed, ki obljublja odločnejši boj proti kriminalu.

Minneapolis je v ospredju javnosti od lani, ko je tam beli policist Dereck Chauvin ubil temnopoltega Georgea Floyda. Reforma policije je v ospredju županske tekme med demokratoma. Sedanji župan Jacob Frey ne podpira referenduma o ukinitvi policije in njeno zamenjavo z uradom javne varnosti. Njegova vodilna nasprotnica Sheila Nezhad ga podpira.