Po treh dneh agonije je v ponesrečeni operaciji varnostnih sil umrlo več kot 330 talcev.

Napadalci so talce zajeli na prvi šolski dan leta 2004. Ruske posebne enote so po neuspešnih pogajanjih z ugrabitelji, ki so zahtevali umik ruske vojske iz Čečenije in izpustitev somišljenikov v Ingušetiji, po dveh dneh vdrle v šolsko poslopje.

Sledile so ure eksplozij in streljanja. Varnostnim silam je na koncu uspelo obvladati napadalce, vendar za ceno 334 življenj talcev, od tega 186 otrok. V operaciji je bilo ubitih 31 napadalcev, več kot 770 ljudi pa je bilo ranjenih. Ubitih je bilo tudi več pripadnikov varnostnih sil.

Odgovornost za napad je prevzel leta 2006 ubiti vodja čečenskih separatistov Šamil Basajev. Šolska telovadnica, v kateri so ugrabitelji talce zadrževali brez vode, hrane in nujnih zdravil, je danes spominsko obeležje.

Šolsko leto se v Beslanu začne mesec dni pozneje kot drugje v Rusiji. V novem šolskem poslopju razredi nosijo imena umrlih pripadnikov posebnih enot, hodnik pa je opremljen z njihovimi fotografijami, kar jezi nekatere svojce žrtev. Nekateri tudi menijo, da oblasti napada nikoli niso ustrezno preiskale.

Pretekli teden se je spominske slovesnosti ob 20. obletnici pokola v Beslanu udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Na njej je izrekel hude obtožbe proti tujim državam, ki da "niso poskušale le upravičiti pošastnega zločina, ampak so teroristom zagotavljale tudi vse vrste pomoči".

Putin je ob tem po poročanju nemške tiskovne agencije DPA poudaril, da se morajo Rusi tako, kot so se borili proti teroristom v Beslanu, danes boriti proti "tistim, ki izvajajo zločine v regiji Kursk", pri čemer je mislim na trajajoči napad ukrajinske vojske v tej obmejni regiji.