Mobilne telefone nizozemski učenci še vedno lahko uporabljajo, kadar jih pri določenem predmetu potrebujejo, na primer pri medijskih veščinah. Njihova uporaba je prav tako dovoljena, kadar jih potrebujejo zaradi zdravstvenih razlogov ali invalidnosti. Kako bodo prepoved udejanjile v praksi, šole določijo z internimi akti, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V šolah, kjer prepoved velja tudi med odmori, se izboljša vzdušje, je poročala nizozemska radiotelevizija NOS. "Odmori potekajo v bolj družabnem duhu, saj se učenci tako pogosteje pogovarjajo med sabo," je povedala raziskovalka Loes Pouwels z univerze Radboud v Nijmegenu.

Prepoved mobilnih telefonov in tablic je na nizozemskih srednjih šolah začela veljati 1. januarja 2024. Izjema so poklicne srednje šole, poroča portal Durch News.

Prepoved je na Nizozemskem predmet številnih razprav. Več ministrov za izobraževanje enotne ureditve na nacionalni ravni sprva ni podpiralo in tudi ravnatelji šol so se zavzemali za lokalne predpise, je poročal NOS. Na drugi strani so številni starši trdili, da otroci osnovnošolske starosti sploh ne bi smeli imeti pametnih telefonov zaradi zasvojenosti, ki jo povzročajo spletni družbeni mediji.

V več evropskih državah sicer omejujejo uporabo pametnih telefonov v šolah s ciljem zmanjšati zasvojenost z zasloni in spletno nasilje šolajočih otrok.

Tudi v Grčiji in Italiji je uporaba prenosnih telefonov v učilnicah prepovedana, podobno je na Finskem. O tej ureditvi razpravljajo tudi v Nemčiji, Belgiji, Franciji in na Irskem, poroča portal Politico.