Policija je 74-letnega Apolla Quiboloya v obsežni akciji iskala dva tedna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Samooklicani "božji sin" in zaveznik nekdanjega filipinskega predsednika Rodriga Duterteja je ustanovitelj cerkve Kraljestvo Jezusa Kristusa s sedežem na Filipinih, ki ima več milijonov članov. Trgovine z ljudmi je obtožen tudi na filipinskem sodišču, navaja AFP.

Ameriško pravosodno ministrstvo je Quiboloya leta 2021 obtožilo trgovine z deklicami in ženskami, starimi od 12 do 25 let, za spolne namene. Številne izmed njih naj bi prisilil tudi v spolne odnose.

Iščejo ga tudi zaradi tihotapljenja gotovine in sheme, s katero je po navedbah FBI-ja člane cerkve vodil v ZDA z nezakonito pridobljenimi vizumi, nato pa jih prisilil v zbiranje donacij za lažno dobrodelno organizacijo, ki pa so jih v resnici uporabili za financiranje njegove cerkve in razkošnega življenjskega sloga njenih voditeljev, poroča AFP.

Policijski načelnik Nicolas Torre, ki je vodil akcijo za prijetje Quiboloya na sedežu njegove sekte v južnem filipinskem mestu Davao, je aretacijo potrdil na današnji novinarski konferenci. "Bodimo ponosni. Danes smo opravili svoje delo," je dejal.

Za zdaj ni znano, ali so ZDA zahtevale izročitev Quiboloya.