Na forumu je sodeloval tudi slovenski zunanji minister Anže Logar, ki je dejal, da nas je kriza soočila z vsemi vprašanji, ki jih je treba rešiti.

Po besedah slovenskega zunanjega ministra Logarja že sam naslov panela Razkritje geopolitike postpandemičnega sveta odkriva, kako je pandemija prikazala naše dojemanje sveta. "Covid-19 je dobesedno razkril našo resničnost ter nas soočil z vsemi težavami in vprašanji, ki jih moramo rešiti," je dejal po navedbah MZZ na Twitterju. Evropska unija je bila po njegovih besedah slabo pripravljena na pandemijo.

Vodja slovenske diplomacije je še izpostavil, da mora se Evropska unija uveljavljati tako na globalnem prizorišču kot tudi biti prodorna tudi v regionalnem kontekstu, predvsem na Zahodnem Balkan ter se zavzel za nadaljnjo vključitev Zahodnega Balkana v Evropsko unijo.
"Vprašanja glede Zahodnega Balkana so postala del agende Evropske unije prav zaradi covida-19 in navzočnosti na tem območju. Čas je, da se odzovemo z odprtim dialogom in dosežemo pomembne mejnike, da bomo iz krize izšli še močnejši," je, kot so sporočili iz MZZ, dejal zunanji minister Slovenije.

Ob robu foruma se je minister Logar sestal z direktorjem za globalne odnose Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Andreasom Schaalom. Teme pogovora so bile poleg sodelovanja v času slovenskega predsedovanja Svetu unije, širitev EU in geostrateški izzivi OECD.

Na srečanju z generalnim sekretarjem Unije za Sredozemlje Nasserjem Kamelom je zunanji minister prav tako poudaril sodelovanje v času slovenskega predsedovanja Svetu Unije in tudi pomen krepitve sodelovanja v Sredozemlju.

Generalna sekretarka Sveta Evrope Marija Pejčinović Burić je na panelu dejala, da ni boljšega primera čezmejnega izziva, kot je covid-19. "Videli smo, da je multilateralizem pomemben," je povedala. Poudarila je, da je bilo v pandemiji premalo sodelovanja na multilateralni ravni, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Podpredsednica Evropske komisije, pristojna za demokracijo in demografijo, Dubravka Šuica pa je dejala, da virus ni v enaki meri prizadel vseh članic EU. V pandemiji se je po njenih besedah pokazal pomen solidarnosti.

Pomen multilateralizma in mednarodnega sodelovanja sta izpostavila tudi zunanja ministrica BiH Bisera Turković in vodja slovaške diplomacije Ivan Korčok.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell se je ob tem zavzel tudi za sodelovanje s Kitajsko in Rusijo. Obtožil ju je sicer, da cepiva proti covidu-19 izkoriščata za doseganje svojih interesov. "Tega se moramo zavedati in ravnati v skladu s tem," je poudaril.

Vpliv Kitajske se po njegovih besedah povečuje po celem svetu. "Postaja vse bolj vsiljiva, sodelovanje z njo pa postaja vse težje," je dejal Borrell. Dodal je, da je treba s Pekingom sodelovati na številnih področjih in da je gospodarski potencial še vedno zelo velik, navaja Hina.