Trgovine, pekarne, restavracije in podobni ponudniki hrane in živil bodo v aplikaciji Crumbs ponujali tisto hrano, ki je ne bodo prodali med delovnim časom in ji še ni pretekel rok trajanja.

Kupci bodo z aplikacijo lahko kupovali pakete presenečenja, v katerih bodo živila, ki jih bo izbral trgovec, na voljo pa bodo z od 50- do 70-odstotnimi popusti, napovedujejo na platformi Crumbs.hr.

"To je aplikacija za prodajo in nakup presežkov hrane, njen cilj pa je zmanjšati količino zavržene hrane in prispevati k trajnosti," je za hrvaško tiskovno agencijo Hina dejal ustanovitelj platforme in aplikacije Antonio Matušan. Pojasnil je, da vsebina paketa ne bo v celoti znana, ker ponudniki hrane ne bodo vedeli, kaj jim bo ostalo ob koncu dneva.

Platformi se je doslej pridružilo več kot 50 ponudnikov hrane v Zagrebu. Matušan načrtuje tudi širitev v nekatera druga hrvaška mesta, poleg hrane pa v prihodnosti nameravajo povezovati kupce tudi s prodajalci nekaterih drugih izdelkov s kratkim rokom trajanja, kot je cvetje.

Crumbs bo začel delovati septembra. Kupci bodo hrano na začetku morali prevzeti osebno, sčasoma pa bodo po besedah Matušana ponujali tudi dostavo.

Na Hrvaškem letno proizvedejo 286.379 ton odpadkov hrane, kar je 71 kilogramov na prebivalca. Kar 40 odstotkov hrane, ki jo zavržejo, je užitne, še navajajo v podjetju.