Franković se je v dalmatinskem zaledju udeležil odprtja spominskega parka za padlega pripadnika hrvaške vojske, ki je bil ubit v bojih v okolici Dubrovnika leta 1992.

Pred zbranimi je župan govoril o pomenu spominjanja in ne sovražnosti, govor pa je končal z nacionalističnim sloganom iz 19. stoletja "Bog in Hrvati" in ideološko bistveno bolj zaznamovanim "Za dom spremni".

"Za dom spremni" je pozdrav, ki so ga uporabljali pripadniki ustašev v Neodvisni državi Hrvaški (NDH), marionetni državi nacistične Nemčije in fašistične Italije, ki je izvajala množične poboje Srbov in pripadnikov drugih manjšin med letoma 1941 in 1945.

Pozdrav je znova zaživel med vojno na Hrvaškem v 90. letih prejšnjega stoletja, ko so ga uporabljali pripadniki paravojaške skupine Hrvaške obrambne sile (HOS).

Franković je v odzivu na kritike opozicije na Facebooku pojasnil, da je to v njegovem primeru "simbol domovinske vojne", ki da se "ne more na noben način umeščati v kontekst druge svetovne vojne".

Plenković v pogovoru z novinarji v Splitu ni pokazal preveč razumevanja za županova stališča, medijem pa je povedal, da bi bilo dovolj, da bi Franković ostal pri prvem pozdravu – "Bog in Hrvati". Uporaba pozdrava "Za dom spremni" pa je za vlado in HDZ politično nesprejemljiva.