Kosovsko posebno tožilstvo je sicer obtožnico v zvezi z incidentom v Banjski vložilo proti 45 osebam, med njimi tudi proti nekdanjemu podpredsedniku največje stranke Srbov na Kosovu Milanu Radoičiću, ki je kmalu po napadu prevzel odgovornost zanj in odstopil z mesta podpredsednika stranke.

Obtoženi so pripadnosti oboroženi skupini, ki je septembra lani napadla kosovsko policijo v Banjski in pri tem ubila policista. Obenem so kosovske oblasti obtožile tudi Srbijo, rekoč, da je skupini nudila pomoč in podporo, med drugim z orožjem.

Sodišče v Prištini se še ni odločilo, ali bodo preostalim 42 obtoženim sodili v odsotnosti, so pa danes na zatožno klop sedli trije obtoženci. Kot je na sodišču dejal tožilec Naim Abazi, je trojica obtožena "priprave in izvedbe terorističnih dejanj".

"V skladu z dobro organiziranim načrtom so poskušali odcepiti severni del Kosova – občino s srbsko večino – in ga združiti s Srbijo," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP povedal Abazi.

Odvetniki obtoženih so po obravnavi napovedali, da bodo vložili zahtevo za zavrnitev obtožnice, pa tudi ugovor zoper dokaze. Za pritožbo imajo na voljo 30 dni, poroča portal Kosovo Online.

Razmere na severu Kosova medtem ostajajo napete, dialog med Beogradom in Prištino o normalizaciji odnosov pod okriljem EU-ja pa je praktično zastal.