Severnoirske stranke medtem od premierja pričakujejo ukrepanje.

Johnson je Severno Irsko obiskal sredi zaostrovanja spora glede severnoirskega protokola in trgovine po brexitu, ki onemogoča dogovor tamkajšnjih strank o delitvi oblasti po nedavnih volitvah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Belfastu se je premier ločeno srečal z voditelji petih največjih strank na Severnem Irskem, da bi jih prepričal, naj se skoraj dva tedna po volitvah, na katerih je prepričljivo zmagala nacionalistična stranka Sinn Fein, dogovorijo o oblikovanju nove vlade.

Stranka Sinn Fein naj bi zasedla položaj prvega ministra Severne Irske, ki so ga do zdaj vedno zasedali probritanski unionisti (DUP), ki pa so na letošnjih volitvah doživeli hud poraz.

Po porazu so se odločili, da bodo vstop v vlado pogojevali z reševanjem odprtih vprašanj v povezavi z brexitom, predvsem z odpravo severnoirskega protokola. V ta namen so se zavezali, da ne bodo podprli imenovanja novega predsednika parlamenta in da ne bodo nominirali svojega kandidata na mesto namestnika prvega ministra.

Johnsonov konvoj je sicer ob prihodu na današnje srečanje izžvižgalo na desetine protestnikov, zbranih pred vhodom na grad Hillsborough, uradno rezidenco vlade na Severnem Irskem.

Po srečanju je Johnson novinarjem dejal, da protokola ne želijo opustiti, da pa menijo, da ga "je mogoče popraviti". Kot je dejal, je vse glavne politične stranke na Severnem Irskem pozval, naj nadaljujejo delitev oblasti.

"Zlasti DUP sem dejal, da vas želimo videti nazaj v vladi, želimo videti predsednika v skupščini," je povedal po poročanju AFP-ja.

Kot je še pojasnil ob tem, bo London v prihodnjih dneh v parlamentu predstavil naslednje korake glede severnoirskega protokola. Zunanja ministrica Liz Truss bo že v torek nagovorila parlament, "da bi predstavila utemeljitev našega pristopa", je potrdil Johnsonov tiskovni predstavnik.

V Bruslju so sicer že večkrat opozorili, da se EU o severnoirskem protokolu, ki ohranja Severno Irsko po brexitu v enotnem evropskem trgu in preprečuje trdo mejo na irskem otoku, ne namerava znova pogajati.

V DUP-u po pogovorih z Johnsonom niso dajali vtisa, da so zadovoljni in da bodo upoštevali njegove pozive, naj "se vrnejo na delo" v Stormont, kar je drugo ime za narodno skupščino. "Predložitev zakonodaje so besede. Potrebujem odločno ukrepanje," je dejal vodja DUP-a Jeffrey Donaldson.

Predsednica Sinn Feina Mary Lou McDonald pa je srečanje označila za "dokaj težko" in obtožila Johnsonovo vlado, da zgolj "pomirja DUP".

"Zelo neposredno smo mu povedali, da je absolutna prednostna naloga delo vlade tukaj na severu," je dejala. "Ni dovolj dobro, da kdor koli, DUP ali britanska vlada, drži družbo tukaj za talca," je po poročanju AFP-ja še poudarila McDonald.