"To gnusno dejanje služi samo stopnjevanju obstoječih napetosti, ki lahko vodijo v širši konflikt, ki bi lahko vključeval celotno regijo," je na srečanju v Džedi dejal zunanji minister Gambije Tangara, čigar država trenutno predseduje OIC-ju.

Atentat na Hanijo, ki je bil ubit prejšnji teden v Teheranu, po njegovem mnenju "ne bo zadušil palestinske stvari, ampak jo bo še okrepil in poudaril nujnost pravičnosti in človekovih pravic za palestinsko ljudstvo", je dejal Tangara ob začetku srečanja.

"Suverenost in ozemeljska celovitost nacionalnih držav sta temeljni načeli mednarodnega reda," je še poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Zunanji ministri OIC-ja so se zaradi napetosti na Bližnjem vzhodu po uboju Hanije, za katerim naj bi stal Izrael, sešli na zasedanju, da bi razpravljali o "nadaljevanju zločinov izraelske okupacije nad palestinskim ljudstvom". Prošnjo za sklic zasedanja 57-članske organizacije sta vložila Iran in Pakistan.

Organizacija je na srečanju obtožila Izrael za napad, v katerem je bil prejšnji teden v Iranu ubit politični vodja Hamasa Ismail Hanija, ta pa je obljubil povračilni ukrep. V izjavi po izrednem zasedanju je navedeno, da je "Izrael, nezakonita okupacijska sila, v celoti odgovoren za ta gnusen napad", ki ga je označil za "resno kršitev" iranske suverenosti, poroča AFP.

Izrael se ni uradno odzval na smrt Hanije, za katero je Iran obljubil, da se bo maščeval, zaradi česar so se napetosti v regiji nevarno zaostrile. Mednarodna skupnost si medtem prizadeva preprečiti vojaško eskalacijo med Iranom in njegovimi zavezniki na eni ter Izraelom na drugi strani.

"Trenutno, ker Varnostni svet ZN-a ne ukrepa proti agresijam in kršitvam izraelskega režima, Iran nima druge izbire, kot da uporabi svojo inherentno pravico do legitimne obrambe pred agresijami tega režima," pa je zbranim ministrom na srečanju dejal vršilec dolžnosti iranskega zunanjega ministra Ali Bageri.