Ob tem se je zahvalila policiji in reševalnim službam za hiter odziv, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Najini otroci, vnuki in jaz smo zaradi smrtno nevarnega napada na našega Popa zlomljeni in travmatizirani," je o incidentu v pismu, objavljenem na Twitterju v soboto zvečer, zapisala Nancy Pelosi.

"Hvaležni smo za hiter odziv organov pregona in reševalnih služb ter za življenjsko pomembno zdravstveno oskrbo, ki jo prejema," je dodala v svojem prvem komentarju napada. Ob tem je javnost tudi obvestila, da se zdravstveno stanje njenega moža, ki je bil po napadu operiran, še naprej izboljšuje.

42-letni osumljenec David Depape je v petek zgodaj zjutraj vstopil v hišo Pelosijevih in začel iskati predsednico kongresa. Naletel je na 82-letnega soproga, s katerim sta se začela ruvati in nekdo je prvi zagrabil za kladivo.

Depape je obtožen poskusa umora, napada na ostarelo osebo, vloma in drugih kaznivih dejanj.

Paula Pelosija so s poškodovano lobanjo in drugimi deli telesa hitro odpeljali v bolnišnico, kjer je prestal operacijo in okreva. Poceni pa je ni odnesel niti napadalec, sicer pristaš teorij zarot, ki so ga prav tako odpeljali na zdravljenje po spopadu z dvakrat starejšim finančnikom.

Nancy Pelosi je bila v času napada v Washingtonu. Napad je ostro obsodil večji del ameriških politikov, tudi republikanskih, Pelosijevi pa je vso podporo izrazil tudi predsednik ZDA Joe Biden.