Poljski premier Donald Tusk je odločitev Nemčije pozdravil in dodal, da bi žrtve odškodnino lahko prejele v prihodnjih mesecih.

"Nemčija se zaveda teže svoje krivde, odgovornosti za milijone žrtev nemške okupacije in poslanstva, ki iz tega izhaja," je na skupni novinarski konferenci s Tuskom dejal Scholz. Tako je napovedal, da bo Nemčija še živečim žrtvam nacistične okupacije na Poljskem izplačala odškodnino.

Pri tem ni pojasnil, kdaj in v kakšnem znesku bo odškodnina izplačana. Po besedah Tuska pa bodo odškodnine začeli izplačevati v prihodnjih mesecih. "To ni vprašanje let, ampak mesecev," je dejal in odločitev Scholza označil za korak v pravo smer.

Ob tem je opozoril, da noben znesek ne more nadomestiti vsega, kar se je zgodilo med drugo svetovno vojno, bi pa pomoč po njegovem mnenju lahko izboljšala odnose med državama, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Scholz in Tusk sta medtem v Varšavi razpravljala tudi o varnostnih razmerah v Evropi, pri čemer je poljski premier Nemčijo pozval, naj prevzame vodilno vlogo pri zagotavljanju evropske varnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ne morem si predstavljati, da Nemčija ne bi bila vodilna na področju skupne varnosti Evrope, pa tudi Poljske. Poljska kot ena največjih žrtev druge svetovne vojne in Nemčija kot povzročiteljica tega uničenja, te tragedije, morata danes kot svobodna, demokratična, evropska naroda skupaj učinkovito zagotavljati varnost Evrope," je dodal.

Nemški kancler je medtem pozval h krepitvi sodelovanja na področju obrambe. Kot je še dodal, si Nemčija in Poljska želita prevzeti vodilno vlogo pri zagotavljanju varnosti Baltika in pri zaščiti vzhodnega krila zveze Nato.