Podrobnosti dogovora za zdaj še niso znane, bo pa v prihodnjem letu ostala v veljavi t. i. dolžniška zavora, ki omejuje zadolževanje vlade.

Koalicija je dogovor sklenila po pogajanjih med nemškim kanclerjem Olafom Scholzem iz levosredinskih socialdemokratov (SPD), gospodarskim ministrom Robertom Habeckom iz stranke Zelenih in finančnim ministrom Christianom Lindnerjem iz vrst liberalcev (FDP), poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Podrobnosti dogovora za zdaj še niso znane, a ta po navedbah vladnega vira vključuje t. i. dolžniško zavoro, ki letno novo zadolževanje omejuje na 0,35 odstotka bruto domačega proizvoda za potrebe pokrivanja strukturnega primanjkljaja, razen v izjemnih okoliščinah.

To fiskalno pravilo ni bilo v uporabi v času pandemije covida-19 in energetske krize, ki jo je sprožil ruski napad na Ukrajino.

V ospredju proračunskih pogajanj je bila tudi zahteva Lindnerja po skoraj 30 milijardah evrov prihrankov, ki bi vključevala varčevanje na račun socialnih izdatkov, čemur pa sta nasprotovali stranki SPD in Zeleni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Koalicija je hkrati dosegla tudi dogovor o svežnju ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti.

Vlada bo proračun predvidoma predstavila na seji 17. julija, ko naj bi bili usklajeni vsi detajli. Poslanci bodo o proračunu začeli razpravljati septembra, sprejeli pa bi ga lahko novembra ali decembra.