30-letni nemški državljan Rico Krieger je bil konec junija obtožen "nezakonitih dejanj, povezanih s strelnim orožjem, onemogočanja prometnih ali komunikacijskih poti, ustanovitve ali sodelovanja v ekstremistični skupini, obveščevalne dejavnosti, najemniške dejavnosti in terorizma".

Sojenje je večinoma potekalo za zaprtimi vrati, podrobnosti o primeru pa za zdaj še niso znane. Po navedbah beloruske organizacije bi bil primer lahko povezan s polkom Kalinouski, skupino večinoma beloruskih prostovoljcev, ki se bori proti ruskim silam v Ukrajini.

Polk, poimenovan po poljsko-beloruskem pisatelju Kastusu Kalinouskem, v Belorusiji velja za ekstremistično skupino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Krieger je sicer v priporu že od novembra lani. Po podatkih organizacije Pomlad je bil med drugim zaposlen kot reševalec pri nemškem Rdečem križu, za kratek čas pa je bil tudi varnostnik na ameriškem veleposlaništvu v Berlinu.

Nemško zunanje ministrstvo je za AFP potrdilo, da je s primerom seznanjeno in zadevni osebi skupaj z veleposlaništvom v Minsku zagotavlja vso potrebno pomoč. Vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska pa je izrazila zaskrbljenost glede poročil o obsodbi Kriegerja.

Tiskovni predstavnik beloruskega zunanjega ministrstva je medtem potrdil, da sta Minsk in Berlin v stiku glede usode obsojenega nemškega državljana.

"Ob upoštevanju prošnje nemškega zunanjega ministrstva je Belorusija predlagala konkretne rešitve. Zunanji ministrstvi obeh držav o tej temi opravljata konzultacije," je dodal.

Belorusija je sicer edina država v Evropi, ki še ni odpravila smrtne kazni. Izvajajo jo s streljanjem.