Vodstvo SPD-ja je v nedeljo sklenilo srečanje v Berlinu, na katerem so sprejeli šest strani dolg dokument z naslovom Borimo se za prihodnost Nemčije, v katerem se prednostno osredotočajo na gospodarstvo in socialne reforme.

"Nov vzpon Nemčije mora služiti vsem, in ne le peščici. Na zveznih volitvah leta 2025 bomo odločali tudi o tem," so zapisali v predvolilnem dokumentu, v katerem se SPD vrača k svojim delavskim koreninam.

Socialdemokrati nameravajo v prihodnje razbremeniti 95 odstotkov davkoplačevalcev, omogočiti subvencije za električna vozila in dvigniti minimalno plačo na 15 evrov na uro.

Da bi uresničili svoje ideje, med drugim načrtujejo dodatna bremena za tiste, ki zaslužijo po več kot 15.000 evrov na mesec.

Znova obljubljajo dvig minimalne plače, ki ga socialdemokratski kancler Olaf Scholz sicer rad omenja kot dosežek svojega mandata. V novem mandatu bi jo skušali dvigniti s sedanjih 12 na 15 evrov na uro.

Dodatno bi okrepili tudi nemško gospodarstvo s posebnimi davčnimi olajšavami in spodbudami za vlaganje v podjetja, ki zagotavljajo delovna mesta v državi.

S programom se želijo zoperstaviti krščanskim demokratom (CDU) Friedricha Merza, ki jim trenutno glede na ankete kaže bolje. V dokumentu je SPD večkrat kritiziral gospodarsko politiko konservativcev.

Sovodja SPD-ja Lars Klingbeil pa je dal jasno vedeti, da prihodnje leto pričakujejo soočenje Merza in Scholza. "Odločilno vprašanje, ki naj si ga državljanke in državljani postavijo na poti do volišč, je, ali si želijo za kanclerja Friedricha Merza ali Olafa Scholza," je dejal.

Uradno sicer socialdemokrati še niso potrdili Scholza za svojega kanclerskega kandidata. Predvidoma bodo kandidata potrjevali na kongresu stranke junija prihodnje leto.