V ospredju pogovorov med voditeljema naj bi bili predvsem trgovinski odnosi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ohladitev odnosov med Kitajsko in Avstralijo so med drugim povzročile zahteve Canberre po preiskavi izvora covida 19, ki se je prvič pojavil na Kitajskem, in visoke carine, ki jih je Peking uvedel na ključne izvozne izdelke Avstralije – vino, ječmen in govedino. Za to se je odločil, potem ko je Canberra kitajskemu tehnološkemu velikanu Huawei prepovedala sklepanje pogodb glede omrežja 5G v Avstraliji.

"Dejal sem, da moramo s Kitajsko sodelovati, kjer lahko, se ne strinjati, kjer moramo, in sodelovati v našem nacionalnem interesu," je pred srečanjem s kitajskim voditeljem dejal Albanese. Na vprašanje, ali lahko Avstralija zaupa Kitajski, je odvrnil, da so bili njegovi pretekli stiki s Šijem pozitivni in plodni.

Kljub temu je avstralski premier poudaril, da med Kitajsko in Avstralijo obstajajo razlike in da državi strateško nista usklajeni. Po njegovi oceni se Kitajska namreč ne vidi kot sila, ki bi podpirala status quo v regiji, predvsem v odnosu do Tajvana. Medtem ko naj bi se sam in njegova vlada zavzemala za pravico narodov do samoodločbe, človekove pravice in ohranjanje miru.

"Danes lahko seveda izkoristimo priložnost in preučimo, kako bi naši državi lahko še naprej sodelovali," je še dejal Albanese. Ta je sicer prvi avstralski premier, ki je od leta 2016 obiskal Kitajsko, poroča britanski BBC.