Za obdobje od letošnjega 1. oktobra do 30. septembra 2023 ima na voljo dodatne transportne zmogljivosti v obsegu 40 TWh.

Gre za obseg, ki je enak skoraj polovici letnih potreb Avstrije po zemeljskem plinu in pokriva dobavne obveznosti OMV-ja v Avstriji, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

"Gre za odločilen mejnik pri diverzifikaciji oskrbe z zemeljskim plinom," je dejal glavni izvršni direktor OMV-ja Alfred Stern. Dodatne zmogljivosti jim bodo namreč omogočile, da bodo plin, ki ga sami proizvedejo na Norveškem, ter tudi kupljene količine utekočinjenega naftnega plina lahko pripeljali v Avstrijo, ko bo to potrebno. S tem bo OMV lahko zanesljivo oskrboval svoje stranke, je dodal.

Izpostavil je tudi velik napredek na področju skladiščenja plina. "Potem ko smo zelo zgodaj marca začeli skladiščiti zemeljski plin in smo s tem dosledno nadaljevali v zadnjih nekaj mesecih, so skladišča v lasti OMV-ja že skoraj 80-odstotno napolnjena," je povedal Stern. Po navedbah družbe je to približno 25 teravatnih ur (TWh).