Predtem so danes odstopili štirje njegovi ministri, češ da ne morejo ostati na položaju, če bo vlado še naprej vodil on.

"Zjutraj sem sprejel težko odločitev, da začnem postopek odstopa z mesta vodje valižanske laburistične stranke in posledično tudi s položaja ministrskega predsednika," je pojasnil Gething in dodal, da je izjemno ponosen, da je opravljal delo premierja, čeprav za nekaj kratkih mesecev.

50-letni nekdanji valižanski minister za zdravje, rojen v Zambiji očetu Valižanu in materi Zambijki, se je med drugim moral spoprijeti z očitki, da je med volilno kampanjo za vodjo valižanskih laburistov sprejel donacijo 200.000 funtov (238.000 evrov) od podjetja Dauson Environmental Group, ki je v lasti dvakratnega obsojenca za kršitve okoljskih zakonov Davida Neala.

Gething se je na očitke odzval s pojasnilom, da je pri sprejemanju donacij sledil predpisom in da so obtožbe zlonamerne, politično motivirane in očitno neresnične. "Med 11-letnim ministrovanjem nisem nikoli sprejel odločitve v svojo osebno korist. Nikoli nisem zlorabil ali kršil ministrskih odgovornosti," je dejal.

Pred tem so danes odstop s položaja naznanili štirje ministri valižanske regionalne vlade in v odstopnih izjavah, ki so jih javno objavili, k odhodu pozvali še Gethinga.

Ta je pred tem podporo že izgubil v koaliciji in med poslanci valižanskega regionalnega parlamenta, ki so mu junija izglasovali nezaupnico, ki sicer ni zavezujoča. V kratkem, vendar burnem obdobju je iz koalicije pod njegovim vodstvom izstopila valižanska nacionalistična stranka Plaid Cymru, ki zagovarja odcepitev Walesa od Združenega kraljestva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Leta 1999 ustanovljena valižanska regionalna vlada v Cardiffu je pristojna za vodenje decentraliziranih politik s področij, kot so zdravje, izobraževanje, gospodarski razvoj, promet in lokalna uprava.