Največ kršitev se je nanašalo na prekoračitev dovoljene hitrosti in neuporabo varnostnega pasu. V prvi polovici leta je na hrvaških cestah umrlo več kot 130 ljudi, tretjina od njih motoristov, je sporočila hrvaška policija.

Policisti so na hrvaških cestah med petkom in nedeljo ugotovili 1902 prekoračitev hitrosti, 778 primerov neuporabe varnostnega pasu, 303 primere nepravilne uporabe mobilnega telefona in 392 kršitev zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Največ kršitev zaradi vožnje pod vplivom alkohola je bilo v Splitsko-dalmatinski županiji, največ prekoračitev hitrosti pa v Siško-moslavški županiji. Varnostni pas so potniki v cestnem prometu najmanj uporabljali v Zagrebu, kjer so vozniki tudi največ nedovoljeno uporabljali telefon.

V akciji poostrenega nadzora je sodelovalo največje razpoložljivo število policistov. Uporabili so tudi vse razpoložljive naprave in opremo za spremljanje in nadzor prometa, je še sporočila hrvaška policija.

Opozorili so še, da bodo tudi v prihodnje izvajali poostren nadzor za preprečevanje in sankcioniranje najhujših prometnih prekrškov, ki povzročijo najhujše prometne nesreče.

Na hrvaških cestah je od začetka leta do konca junija po navedbah policije umrlo 132 ljudi, kar je za 18 več kot lani. Vsak tretji je umrl med vožnjo motorja.